News Update :
Home » » Merceklerin Kullanım Alanları Nelerdir

Merceklerin Kullanım Alanları Nelerdir

26 Mayıs 2013 Pazar | 05:46

Mercekler bir görüntü oluşturmak üzere ışık ışınlarını yaklaştırarak ya da uzaklaştırarak kıran cam veya plastikten yapılmış cisimlerdir. Mercek kırılma olayı sonucunda ışığı toplamaya ya da dağıtmaya yarayan saydam cisim olarak da tanımlanabilir. Mercekler ikiye ayrılır. Bunlar ince kenarlı mercekler ve kalın kenarlı merceklerdir.
İnce kenarlı mercekler üzerine düşen paralel ışık demetini bir noktada toplayan merceklerdir. İnce kenarlı merceklerin uç noktaları ince, orta noktaları şişkindir. Belirli mesafelerdeki cisimlerin düz ve büyük görüntülerini oluşturabildiği için büyüteç görevi yapabilir.
İnce kenarlı mercekler büyüteç olarak kullanılabildiği gibi mikroskoplarda, slayt makinelerinde, video ve dürbünlerde, göz kusurlarının düzeltilmesinde de kullanılırlar.
Kalın kenarlı mercekler üzerine düşen paralel ışık demetini dağıtan merceklerdir. Kalın kenarlı merceklerin uç noktaları geniş, orta noktaları incedir. Kalın kenarlı mercekte cisimler olduğunda küçük görünür.
Kalın kenarlı mercekler el fenerlerinde, ışıldaklarda ve göz kusurlarının düzeltilmesinde kullanılırlar.
İnce kenarlı mercekler hipermetrop göz kusurunun tedavisinde, kalın kenarlı mercekler ise miyop göz kusurunun tedavisinde kullanılır.

Yorum Gönder